*Αποστολή σε 2-4 εργάσιμες μέρες
Τιμή Λεμόνι: 7,70 €
Η ιδέα της Ευρώπης
Συγγραφή: · George Steiner
Μετάφραση: ·Θάνος Σαμαρτζής
Έκδοση: Νοέμβριος 2021 από "Δώμα "
Σελ.:64 Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 978-618-84459-9-4
Θέμα: "Αμερικανικό δοκίμιο"
Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη: το φάντασμα της ιστορικής παρακμής. Κυριαρχεί ο φόβος ότι η ώρα της Ευρώπης πέρασε, ότι τα αθάνατα επιτεύγματα του ευρωπαϊκού πολιτισμού δεν μπορούν πια να επαναληφθούν κι ότι πρέπει να συμφιλιωθούμε με τη σκέψη πως σε παγκόσμιο επίπεδο η Ευρώπη θα έχει εφεξής ρόλο δευτεραγωνιστικό, ή και κομπάρσου.
Στη διάλεξη αυτή, ένα απ’ τα τελευταία κείμενα που δημοσίευσε πριν το θάνατό του, ο Τζωρτζ Στάινερ επιχειρεί να «γειώσει» τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης ― να τη μεταφέρει από τους αιθέρες των μεγάλων ιδεών στο έδαφος της βιωμένης πραγματικότητας.
Τι ορίζει την Ευρώπη; ρωτά ο Στάινερ. Και απαντά: το καφενείο, αυτή η νέα αρχαία αγορά που χωρά τον διανοούμενο και τον πολιτικό μαζί με τον εργάτη και τον άστεγο· το εξημερωμένο και αχόρταγα περπατημένο τοπίο· η διαρκής παρουσία του παρελθόντος στους δημόσιους χώρους ―στους δρόμους, στις πλατείες, στις γέφυρες― και η συνακόλουθη, συχνά ασφυκτική, κυριαρχία της μνήμης· η ριζικά αντιφατική και γι’ αυτό ανεξάντλητα γόνιμη πρωτοκαθεδρία δύο πνευματικών παραδόσεων, της ελληνικής και της εβραϊκής· τέλος, η ιστορικά μοναδική αίσθηση του πεπερασμένου των ανθρώπινων επιδιώξεων και η αναγνώριση της καταστατικής τραγικότητας της ανθρώπινης συνθήκης.
Αρκούν αυτά, αναρωτιέται ο Στάινερ, για να παραμείνει η Ευρώπη μια ιδέα που διεγείρει την ψυχή και τη φαντασία; Ή μήπως είναι καταδικασμένη «να κατοικήσει στο μεγάλο μουσείο περασμένων ονείρων που ονομάζουμε ιστορία»;
«Είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη να διατρανώσει ορισμένες εξάρσεις της ψυχής, τις οποίες ο εξαμερικανισμός του πλανήτη ―με όλα του τα πλούτη και όλη του την απλοχεριά― έχει ρίξει στο σκοτάδι, ορισμένα ιδανικά συνδεόμενα με τη σχόλη, την ιδιωτικότητα, τον αναρχικό ατομικισμό, τα οποία σχεδόν πνίγονται μέσα στην επιδεικτική κατανάλωση και την ομοιομορφία του αμερικανικού μοντέλου. Εμείς, τα συχνά κουρασμένα, διαιρεμένα, αποπροσανατολισμένα τέκνα της Αθήνας και της Ιερουσαλήμ, θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε στην πίστη ότι τον "ανεξέταστο βίο" όντως δεν έχει αξία να τον ζήσουμε».
(2023) Περί θανάτου, Αντίποδες
(2022) Ένα μακρύ Σάββατο, Δώμα
(2016) Περί λόγου, τέχνης και ζωής, Εκδόσεις Πατάκη
(2015) Τολστόι ή Ντοστογιέφσκι, Αντίποδες
(2014) Επανεξετάζοντας την τραγωδία, Έρασμος
(2012) Δεύτερη ανάγνωση, Πόλις
(2011) Τα μαθήματα των δασκάλων, Scripta
(2009) Η σιωπή των βιβλίων, Ολκός
(2009) Χάιντεγκερ, Εκδόσεις Πατάκη
(2009) Ο Όμηρος και οι καθηγητές, Εκάτη
(2007) Νοσταλγία του απόλυτου, Άγρα
(2007) Νοσταλγία του απόλυτου, Άγρα
(2007) Δέκα (πιθανοί) λόγοι για τη μελαγχολία της σκέψης, Scripta
(2005) Errata, Scripta
(2004) Μετά τη Βαβέλ, Scripta
(2002) Περί δυσκολίας, Ψυχογιός
(2002) Στον πύργο του Κυανοπώγωνα, Scripta
(2001) Οι Αντιγόνες, Καλέντης
(2001) Αξόδευτα πάθη, Νεφέλη
(2000) Η βαρβαρότητα της άγνοιας, Scripta
(1997) Η σιωπή και ο ποιητής, Έρασμος
(1988) Ο θάνατος της τραγωδίας, Δωδώνη Εκδοτική ΕΠΕ
(1984) Το αρχαίο θέατρο σήμερα, Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών
(1983) Φραντς Κάφκα, Ευθύνη
(9) George Steiner, Περί λόγου, τέχνης και ζωής, Εκδόσεις Πατάκη