*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Για μια ευρωπαϊκή res publica


Συγγραφή: · Δημήτρης Ν. Χρυσοχόου
Έκδοση: 2005 από "Εκδόσεις Παπαζήση"
Σελ.:170 (21χ14), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-02-1852-8


Θέμα: "Πολιτικές επιστήμες"

Η ελευθερία, ως αυθυπόστατη αξία και υπαρχή όλων των σκοπών, αντανακλά την ποιότητα του δημόσιου πολιτισμού μιας δημοκρατικά οργανωμένης κοινωνίας. Η διαδικασία όμως της πολιτικής διακυβέρνησης, ως μορφή οργάνωσης και άσκησης της δημόσιας εξουσίας, εγείρει ένα θεμελιώδες ερώτημα: πώς συγκροτεί μια δημοκρατική πολιτεία τους όρους ελευθερίας των πολιτών της, προκειμένου να ανταποκριθεί υπεύθυνα και αποτελεσματικά στους κοινούς στόχους τους; Το ερώτημα αυτό συνθέτει και ανασυνθέτει την ίδια τη φύση της πολιτικής θεωρίας και την αγωνιστική, και συχνά αγωνιώδη, προσπάθειά της να αναδείξει τα κατασταστικά στοιχεία της χρηστής πολιτείας. Ο αυτοέλεγχος του δήμου - η προστασία των μελών του από τον ίδιο τον εαυτό τους - ο αυτοπεριορισμός της κρατικής εξουσίας μέσω "ελέγχων και ισορροπιών", σε συνδυασμό με τη συμβολή του συνταγματισμού στην ανάσχεση μορφών αυθαίρετης παρέμβασης, εξουσίασης και καταναγκασμού, αποτελούν μερικά από τα ουσιώδη διακυβεύματα του σύγχρονου δημοκρατικού πολιτισμού. Αντλώντας από αυτά, η μελέτη επιχειρεί να μεταφέρει το αξιακό σύστημα της res publica σε μια σύνθετη και μεικτή πολιτεία της ύστερης νεωτερικότητας, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η μελέτη υποστηρίζει ότι η αναβίωση της κοινωνικής και πολιτικής φιλοσοφίας του ρεπουμπλικανισμού, σε συνδυασμό με την πρόσφατη κανονιστική "στροφή" στις Ευρωπαϊκές Σπουδές, αποτελούν ένα στέρεο αναλυτικό υπόβαθρο για τη βαθύτερη κατανόηση των δημοκρατικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει το πολιτικό σύστημα της Ένωσης. Στόχος όμως του ανά χείρας πονήματος δεν είναι μόνον η θεωρητική διερεύνηση αλλά και η επίτευξη μιας ηχηρής δημόσιας παρέμβασης, που επιχειρεί να αναδείξει την "προσήλωση στη δημοκρατία" σε συστατική νόρμα κάθε χρηστής πολιτείας που σέβεται την ελευθερία των πολιτών της. Η μελέτη προτείνει μια νέα πολιτική σχέση μεταξύ ίσων και ελεύθερων πολιτών, τη δημοκρατία της διεκδίκησης, μέσα από ένα πρώτο, ατελές αλλά αξιοκεντρικό σχεδίασμα μιας ευρωπαϊκής res publica.

(2013) Κρίση στην Ευρώπη και την Ελλάδα, Εκδόσεις Παπαζήση

(2013) Ο λόγος των κοινωνικών επιστημών, Εκδόσεις Ι. Σιδέρης

(2010) Κατευθύνσεις στη μελέτη των διεθνών σχέσεων, Εκδόσεις Ι. Σιδέρης

(2010) Οργανωμένη πολλαπλότητα, Εκδόσεις Παπαζήση

(2010) Αγώνας ιδεών, Εκδόσεις Παπαζήση

(2010) Caritas rei publicae, Εκδόσεις Ι. Σιδέρης

(2009) Παρεμβάσεις για την Ευρώπη, Εκδόσεις Παπαζήση

(2009) Ευρωπαϊκή πολιτεία, Σαββάλας

(2009) Στη δημόσια σφαίρα, Εκδόσεις Ι. Σιδέρης

(2009) Κατευθύνσεις προοδευτικής διακυβέρνησης, Εκδόσεις Παπαζήση

(2008) Η άδηλος κυριαρχία, Εκδόσεις Παπαζήση

(2008) Διεθνείς σχέσεις, Εκδόσεις Παπαζήση

(2008) Ενεργός πολίτης και εκπαίδευση, Εκδόσεις Παπαζήση

(2007) Σχεδίαση μετακρατικής πολιτείας, Εκδόσεις Παπαζήση

(2007) Νέα Ευρωπαϊκή Ένωση, Θεμέλιο

(2006) Εισαγωγή στις ευρωπαϊκές σπουδές, Εκδόσεις Ι. Σιδέρης

(2006) Δοκίμιο για τη διεθνή θεωρία, Εκδόσεις Παπαζήση

(2004) Ευρωπαϊκή ενοποίηση και πολιτική θεωρία, Εκδόσεις Ι. Σιδέρης

(2003) Θεωρία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, Εκδόσεις Παπαζήση

(1995) Ευρωπαϊκή Ένωση και δημοκρατία, Εκδόσεις Ι. Σιδέρης

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας