*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Πλανόδια επαγγέματα της παλιάς Αθήνας

Δώδεκα χαλκογραφίες


Συγγραφή: · Νίκος Γρηγοράκης
Ζωγραφική επιμέλεια: · Λέλα Πασχάλη
Έκδοση: Δεκέμβριος 2009 από "Μίλητος"
Σελ.:17 (32χ42), Δερματόδετο


Θέμα: "Επαγγέλματα" "Χαρακτική" "Τέχνη - Λευκώματα"

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής δε μας επιτρέπει ίσως να συνειδητοποιήσουμε ότι τα τελευταία χρόνια χάθηκε ένας παραδοσιακός τρόπος ζωής που ήταν κυρίαρχος επί ένα και μισό αιώνα περίπου στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Σκηνές της καθημερινής ζωής, πλανόδιοι επαγγελματίες, φιγούρες της παλαιάς Αθήνας και άλλων ελληνικών πόλεων, πλανόδια επαγγέλματα, έφυγαν και χάθηκαν οριστικά.

Τέτοιες "εικόνες", μιας άλλης εποχής, μιας Ελλάδας που άλλαξε, καθώς και πλανόδια επαγγέλματα που εξαφανίζονται κατέγραψε με ευαισθησία και χάραξε σε χαλκό η σημαντική και διακεκριμένη χαράκτρια Λέλα Πασχάλη (1914-1977), η οποία σταδιοδρόμησε στο Παρίσι, στα χρόνια 1946-1963, όπου και συνεργάστηκε ως εικονογράφος με μεγάλους εκδοτικούς οίκους της γαλλικής πρωτεύουσας, φιλοτεχνώντας γκραβούρες για πολυτελείς εκδόσεις.

Σε μια σειρά από σπάνια δείγματα της εργασίας της θα παρακολουθήσουμε τη μεγάλη αυτή Ελληνίδα χαράκτρια - ζωγράφο να "ζουμάρει" (για να χρησιμοποιήσω έναν κινηματογραφικό όρο) τις γραφικές μορφές των πλανόδιων επαγγελματιών και πλανόδιων τεχνιτών.

Νίκος Γρηγοράκης, δ/ντης του Μουσείου Χαρακτικής.

Το λεύκωμα αυτό των 12 χαλκογραφιών αναπαράγεται πλήρες για πρώτη φορά στην Ελλάδα και έχει την πιστοποίηση και την έγκριση ποιότητας του Μουσείου Χαρακτικής.

Περιέχονται οι χαλκογραφίες:
- "Ο Λατερνατζής"
- "Ο Πασετεμπάς - ο Φυστικάς - ο Στραγαλάς"
- "Η Χορταρού (Η Ραδικού)"
- "Ο Πλανόδιος Ψαράς"
- "Ο Λούστρος"
- "Ο Κουλουράς"
- "Ο Γανωματής"
- "Ο Καστανάς"
- "Ο Γιαουρτάς"
- "Ο Παπλωματάς"
- "Ο Παλιατζής"
- "Ο Λαχειοπώλης"

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας