*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Χαίρε μέσα από τη μάχη

Μακεδονία, Θράκη, Μικρασία 1918-1922


Επιμέλεια: · Φώντας Λάδης
Έκδοση: Δεκέμβριος 2022 από "Τροχαλία"
Σελ.:288 Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 978-960-88487-5-7


Θέμα: "Προσωπικές αφηγήσεις - Μαρτυρίες" "Ελλάς - Ιστορία - 1918-1923"

Το λεύκωμα «Χαίρε μέσα από τη μάχη» βασίζεται σε ένα αρχείο 2.020 επιστολών –και άλλων ντοκουμέντων–, που στάλθηκαν κατά την περίοδο 1918-1922 από τα μέτωπα της Μακεδονίας, της Θράκης και της Μικράς Ασίας. Συντάκτες των επιστολών είναι 203 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και στρατιώτες, για πολλούς από τους οποίους έχουμε βιογραφικά στοιχεία. Παραλήπτες είναι οι –Σμυρνιές στην καταγωγή– Νεφέλη και Γεωργία Δεσποτοπούλου, μέλη του Συνδέσμου «Η Αδελφή του Στρατιώτου», που ιδρύθηκε το 1918 σε αρκετές πόλεις, με σκοπό την υλική και ηθική υποστήριξη των Ελλήνων στρατευμένων.
Οι αδελφές Δεσποτοπούλου φύλαξαν το πλούσιο αυτό υλικό επί πολλές δεκαετίες. Τώρα έρχεται στο φως, με εισαγωγή, πρόλογο και παρουσίαση του Φώντα Λάδη. Εκτός από τα γράμματα, τις επιστολές, τα δελτάρια, τις φωτογραφίες των επιστολογράφων και των αδελφών Δεσποτοπούλου, το αρχείο περιέχει χειρόγραφες εφημερίδες από το μέτωπο, αδημοσίευτα άρθρα, ερωτικά και πολεμικά στιχουργήματα και άλλα υλικά.
Ο ερευνητής ανασυνθέτει τη ζωή των δυο κοριτσιών και πολλών αξιωματικών, μέσα από τις πληροφορίες που περιέχουν τα ίδια τα γράμματα. Επίσης μας δίνει το ιστορικό του Συνδέσμου «Η Αδελφή του Στρατιώτου». Τόποι, πρόσωπα, γεγονότα, συναισθήματα, πολιτικές αντιπαραθέσεις αναδύονται στο δεύτερο μέρος του βιβλίου. Το λεύκωμα περιέχει απάνθισμα κειμένων 53 επιστολογράφων και εικονογραφείται με εκατοντάδες ανέκδοτες φωτογραφίες οχτώ δημόσιων και ιδιωτικών αρχείων με σημαντικότερα της Εθνικής Βιβλιοθήκης και του Πολεμικού Μουσείου.

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας